Torta Verde met snijbiet

De gezonde en lekkere vergeten groente 'snijbiet' komt gelukkig steeds vaker terug op het bord. Deze week ook bij jou? Op de tuin is de snijbiet nu volop verkrijgbaar, dus vergeet hem niet!

Marlies stuurde ons een heerlijk recept voor een Torta Verde, een typische specialiteit uit Ligurië. Eet smakelijk!


Torta Verde wordt meestal van snijbiet, spinazie of courgette gemaakt. In Ligurië gebruiken ze 
dan het liefst de lang-gerekte trombette courgettes, maar met snijbiet of gewone courgettes gaat 
het ook. Ideaal om mee te nemen tijdens een picnic of op het strand. Voor het gemak heb ik hier gekozen 
voor bladerdeeg. Als je plakjes bladerdeeg gebruikt, kun je het beste  een rechthoekige ovenschaal 
nemen. In Italië heb je kant-en-klare pasta sfoglia (bladerdeeg) die rond is. Af en toe kom je die hier ook tegen. 
In dat geval kun je uiteraard het beste een ronde taartvorm kiezen.



Ingrediënten

  • 2 pakjes bladerdeeg (2x 6 vellen)
  • 750 g snijbiet (of 1 kg courgette)
  • 2 el olijfolie 
  • Middelgrote ui (fijngehakt)
  • Teentje knoflook (fijngehakt)
  • 80 g ongekookte risottorijst 
  • 2 eieren
  • Bosje aromatische kruiden zoals basilicum, peterselie, majoraan, salie (fijngehakt) 
  • Handje geraspte parmezaanse kaas
  • Zeezout, versgemalen peper, beetje meel

Was de snijbiet en verwijder het groene blad van de witte nerven. Hak de snijbiet fijn. Fruit de fijngesneden ui en knoflook enkele minuten en roerbak de snijbiet aan het eind ook een minuutje mee voor de smaak. Kruiden, eieren en kaas toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.

Als je courgette gebruikt: Courgette overlangs in vieren snijden en vervolgens in plakjes van een halve centimeter. Pan verwarmen met 2 eetlepels olijfolie. Ui en knoflook hierin 5 minuten fruiten. Courgettestukjes en zout toevoegen. Het geheel roerbakken totdat het vocht uit de courgettes is verdampt. Dit om te voorkomen dat de taart te nat wordt. Als het afgekoeld is eieren, kruiden en kaas erdoor mengen en op smaak brengen met zout en peper. 

Twee keer 6 vellen bladerdeeg aan elkaar plakken met een paar druppels water. Deze dienen als
onder- en bovenlaag van de taart. Bestrooien met meel en zo dun mogelijk uitrollen met een deegroller, de laag die bedoeld is als onderzijde iets groter maken door het iets meer uit te rollen dan de andere laag.

Oven voorverwarmen op 180 °C. Grootste deeglap in een met bakpapier beklede schaal leggen en over de randen heen draperen. Groentemengsel mengen met de rijst en erin doen en afdekken met de kleinste deeglap. Met de overhangende randen dichtdrukken. Prik met een vork een paar gaatjes in de taart, zodat het evt. overgebleven vocht kan verdampen. Zet de taart in de oven en bak hem in
ca. 40 minuten gaar. Je ziet (als het bladerdeeg goudgeel wordt) en ruikt wanneer hij klaar is.


Reacties

Populaire posts van deze blog

De krat met groenten

Peterseliewortel uit de oven

Jaarvergadering Wortels in Breda